Det här behöver du veta om hur du kan överklaga bygglov. Arkitekten och bygglovshandläggaren Matilda Lidberg förklarar.

För att få överklaga beslut om bygglov, rivningslov eller detaljplaner måste beslutet ha gått dig emot. Det betyder att du ska komma att påverkas av åtgärden. Det är oftast sakägare, det vill säga grannar och fastighetsägare, men det kan även vara ideella organisationer, kommuner eller staten. Som granne räknas du även om du bara hyr en bostad i den fastighet som angränsar till fastigheten där bygglov fattas.

Tiden är knapp

Tiden för överklagande är knapp. Som känd sakägare, det vill säga granne eller fastighetsägare, får man oftast informationen skickad till sig och har då tre veckor på sig att överklaga. Övriga som informeras genom Post och Inrikes tidningar (PoIT) får fyra veckor på sig.

Vem kan då påverkas av en åtgärd? Detta utreds ständigt i olika domslut. Den mest självklara är de som är grannar och ser byggnadsverket varje dag. Eller som påverkas av att en detaljplan ändrar deras närhet genom till exempel nya hus. Men det har även beslutats att organisationer som värnar om miljön, både naturen och den kulturella, kan överklaga. Detta om de funnits i minst tre år, har minst 100 medlemmar och inte är vinstdrivande, samt tydligt värnar om kultur- och/eller naturmiljö. Detta gör att exempelvis Renoveringsraseriet eller Svenska Byggnadsvårdsföreningen, som uppfyller kriterierna för en sådan organisation som jobbar för kulturmiljö, eller Naturskyddsföreningen, om frågan gäller naturvård, bör kunna överklaga ärenden på dessa grunder.

Demokratisk rättighet

Att överklaga är i sig är en demokratisk rättighet och kostar därför ingenting. Juristerna på Länsstyrelsen, Mark- och Miljödomstolen eller Mark- och Miljööverdomstolen är där för att representera den som överklagar. Men för att få rätt sak prövad måste man vara tydlig med vad man motsäger sig i beslutet!

Läs därför på! På Boverkets hemsida finns en fantastisk resurs i PBL Kunskapsbanken. Där finns både texter med referenser till Plan- och Bygglagen och webbkurser man kan gå för att lära sig mer!

/Matilda Lidberg

Matilda Lidberg, arkitekt och sporadisk konstnär. Till vardags arbetar hon kommunalt och brinner därför lite extra för att man som medborgare ska förstå den lagstiftning som skyddar vår kulturmiljö. På fritiden renoverar hon med små medel ett torp som de flesta hade jämnat med marken.