Det finns mängder av myter som florerar kring fönsterbyte och fönster. Visst är det bra att kassera gamla fönster och sätta in nya i aluminium? Då får man ju bättre u-värde! Och de är ju nästan lika till utseendet som gamla fönster. Eller?

Vill du veta vad du pratar om bör du verkligen läsa på här. Vi har sammanställt det du behöver veta om fönsterrenovering och vikten av att bevara det gamla. Detta för att förstå varför och hur man bör gå till väga för att vårda och bevara tidstypiska byggnadsdetaljer.

Jag rekommenderar att du börjar med att läsa den här texten som är en intervju med byggnadsantikvarien Anna Alvemur Lindh som handlar om att allmännyttan borde vara ett föredöme.

veta
Återvunna fönster.

Fönster renovering
Nytt fönster som Familjebostäder satte in i ett hus i Bromma år 2020. Snygg fönsterprofil?

Vill du fördjupa dig om gamla fönster?

Renoveringsraseriets generalsekreterare Gustav Bergström har skrivit en fördjupande text om hur klimatsmart det är att inte byta utan istället renovera gamla fönster. Vi rekommenderar dig att läsa den, om du vill fördjupa dig inom inom hållbar byggnadsvård. Gustav har även skrivit artikeln: Varmt och skönt med gamla fönster – där han poängterar att man som boende inte ska behöva frysa bara för att fastighetsägaren inte satt in nya fönster: En annan bra text är Kalmar läns museums skrift om fönster och energieffektivisering.

Den här texten visar hur illa det går när kortsiktigt tänkt ställs mot andra alternativ. Läs och tänk ett extra varv innan du förespråkar fönsterbyte.

Har du ont om tid men snabbt vill få en bra insikt i hur man tänker kring att vårda, bevara eller kassera och montera in nytt, läs den här texten.

Se detta skräckexempel på hur illa det kan gå när man inte bevarar det gamla fönster.

Fönsterbyte – någon?” Är en utmärkt text av Byggnadsvårdsföreningen som jämför för- och nackdelar med nya och gamla fönster.

“Dessa material har inget att göra i fönster på äldre hus” Texten handlar om hur vissa hus kulturhistoriska värde blir nedgraderade efter ett fönsterbyte.

Renoveringsraseriet

Fönsterbyte renovering
Hantverksmässigt framställt badrumsfönster som Familjebostäder slängde på tippen.