1: Att byta fönster är dåligt ur miljöhänseende
Fönstertillverkningen slukar stora mängder energi till skillnad från renovering och underhåll. Energieffektiviserar man istället sina gamla fönster får man ett bra fönster utan att belasta miljön. 

Allmännyttiga Svenska Bostäder river ut äldre fönster och sätter in nya i aluminium.

2: Ursprungliga detaljer är värdefulla
Vissa köpare kan inte tänka sig ett hus med nya, klumpiga fönster. Renoverade och energieffektiviserade fönster avskräcker däremot inte.

Fönster är en av de viktigaste detaljerna i en fasad.

3: Det arkitektoniska värdet
Fönstret är en av de viktigaste detaljerna i en fasad och byter man ut dem förändras det arkitektoniska uttrycket. Nya fönster har ofta klumpigare karm och bågar och det är inte ovanligt att de saknar djupverkan och ser “platta ut”.

Nya fönster har ofta klumpigare karm och bågar.
Nya fönster har ofta klumpigare karm och bågar.
Äldre glas kan kosta en förmögenhet. Ändå har ofantliga mängder slängts.

4: Vackert ljus i gammalt glas
Fram till mitten av 1960-talet var fönsterglaset valsat vilket ger ett mycket vackert ljus och skänker liv åt fasaden och landskapet. Äldre glas, från 1920-talet och bakåt, har munblåst glas som idag kostar en förmögenhet att köpa. Detta glas är ännu vackrare och bör vårdas ömt.

Ursprungligt fönster med smidiga fönsterkarmar.
Nya fönster med tjock karm. Perfekt om man vill ha en mörkare lägenhet.

5: Hållbart att inte byta fönster
Ett äldre träfönster är tillverkat av högkvalitativt virke som noggrant valts ut för att motstå påfrestningarna. Detta gör att livslängden för båge och karm i princip är oändlig, om man underhåller dem regelbundet. Virket är vanligtvis också starkare vilket gör att dimensionerna på båge och karm kan hållas nere vilket ger större glasyta.

Om fönster underhålls regelbundet kan de hålla hur länge som helst.

Stöd Renoveringsraseriet genom att bli medlem
Vi behöver växa med fler medlemmar. Genom att bli medlem kan du påverka vårt arbete och du visar ditt stöd för vårt uppdrag att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vill du stödja Renoveringsraseriet genom att bli medlem? Klicka här!

Platt nytillverkat fönster med ytskikt av lackerad lättmetall bidrar till sopberget och går stick i stäv mot våra klimatmål.

/Gustav Bergström