Maria Stambro har Stockholmshem som värd. Och ger dem ris och ros.

Stockholmshem äger flera fastigheter i Hökarängen, i södra Stockholm. Där träffar Renoveringsraseriet Maria Stambro som under 15 år bott i kollektivhuset Cigarrlådan. Så här tycker hon om det skandalösa stambytet och om att ha Stockholmshem som värd.

— Vi bor i ett kollektivhus och vi älskar byggnaderna här. Men efter stambytet för 13 år sedan har de fortfarande inte målat om efter skadorna som uppstod. Själva stambytet var en skandal. Stockholmshem anlitade att företag som kraftigt misskötte sig och inte fick fullfölja uppdraget. Men sedan dess är det inte ommålat och det är fortfarande ganska mycket hål i väggarna, säger Maria Stambro.

Ny port efter originalförlaga.

Originalportarna är bytta mot nya efter originalförlaga. De gamla hade inget kodlås, berättar Maria. Ganska ofta bröts de upp. Så hon antar att portarna behövde bytas av den anledningen. Däremot är hon nöjd med att de nya ytterdörrarna tagits fram efter originalförlaga.
— De är jättefina även om de bytt ut originalhandtagen. De gamla var runda och fina. De nya är avlånga.

Även fönsterna är kvar i original. De renoverades och Stockholmshem valde att sätta in ett tredje glas för att energieffektivisera.
— Det känns jättebra att det är originalfönster!

Hus från sent 40-tal i Hökarängen

Trädgårdsmästare
Tidigare hade Stockholmshem en anställd trädgårdsmästare med helhetsansvar för skötseln i Hökarängen. När han gick i pension lades arbetet ut på entreprenad. Maria Stambro är inte helt nöjd med hur det gick.
— Den tidigare trädgårdsmästaren var helt fantastisk. Nu är det sådär. Jag är också lite upprörd över att de röjt bort de buskarna här bredvid entrén. De kapade dem nästan helt istället för att spara en halvmeter.

Balkonger, delvis i originalutförande.

Balkongerna är delvis i original, tror Maria. Träpanelen runt balkongerna är sannolikt som det var från början. Däremot kan handledarna vara nyare, något som är högst sannolikt eftersom de är i aluminium, ett material som inte användes i slutet av 40-talet.

Oönskat lysrör
Något Maria inte är nöjd med var när hennes lägenhet renoverades. Enligt Maria var badrummet redan relativt nyrenoverat så inte mycket behövde göras. Men nu fick hon en ny marmorskiva i badrummet och några nya spolfunktioner till toaletten. De andra lägenheterna fick nya badrum. Alla lägenheter fick lysrör i taket. Hyran höjdes med 500 kr i månaden för Maria.
— Jag ville inte ha något jävla lysrör. Dessutom rev de ut originalskivorna i massivt trä i köket och ersatte dem med laminat i fel storlek.  Så jag var ganska sur då. Men det blev i alla fall ingen lyxrenovering som vi oroade oss för, säger Maria.

Allmännyttan
Bor du i en av allmännyttans fastigheter och vill berätta om hur du trivs? Hör gärna av dig via mejl till [email protected]

PS. För närvarande arbetar vi helt ideellt med Renoveringsraseriet. Vi vill däremot kunna arbeta långsiktigt och då behöver vi ditt stöd. Vill du stödja vårt arbete så uppskattar vi stort om du vill bli månadsgivare. Kan du avvara en mindre summa varje månad så klicka här så hjälper du oss att granska fastighetsägare, debattera hur vårt kulturarv förvaltas och så att vi kan påverka fastighetsägare och politiker till att agera långsiktigt. Tack för din hjälp!

/Alfred Skogberg