I Hjo finns mängder av ursprunglig bebyggelse kvar. Ett föredöme för resten av Sverige.

En av Sveriges absolut mest välbevarade städer är Hjo, belägen mitt på Vätterns västra strand. Här lyser renoveringsraseriet med sin frånvaro. Däremot finns mängder av ursprungligt kvar. Här hittar vi enastående trävillor, fint renoverade originalbalkonger, vackra och underhållna träportar, gatusten och originalfönster. Dessutom en magnifik stadspark, ett stort antal trevliga butiker och närheten till Vättern.

Närheten till Vättern bidrar till den positiva känslan i Hjo.


Hjo är en av få städer i Sverige som insett fördelarna med att vårda ursprungliga kvaliteter. Staden ligger inte i direkt anslutning till större vägar. Ett skäl för att locka folk till kommunen är så klart att satsa på de kvaliteter som byggts upp i staden över tid. Likaså lyfts ortens stora stjärna Estrid Ericson förtjänstfullt. I fjol visades en fin utställning i stadens kulturkvarter om Estrid och samarbetet med den store Josef Frank.

Skönheten finns överallt, även i garage.


I Hjo ser man värdena i olika arkitektoniska stilar. Man använder sig av historien för att se framåt. Och man gör det klokt. Alla som uppskattar frånvaron av renoveringsraseriet och som vill inspireras av hur fint det kan bli genom att vårda och bevara bör skyndsamt bege sig till Hjo.

Originalbalkonger i plåt. Mycket väl underhållna och en extra handledare för att leva upp till moderna säkerhetskrav.

Tipsa också era lokala politiker om att går utmärkt att vårda ursprungliga kvaliteter bara viljan finns. Det går. I promise Hjo.

/Alfred

Ursprunglig träport. Fint underhållen.
Många lokala företagare sponsrade restaureringen av badhytterna vid Vätterns strand.
Även gatusten finns i hög utsträckning kvar och bidrar till kvalitetskänslan i Hjo.
En av många oerhört vackra trävillor i Hjo.

Stöd Renoveringsraseriet genom att bli medlem
Vi behöver växa med fler medlemmar. Genom att bli medlem kan du påverka vårt arbete och du visar ditt stöd för vårt uppdrag att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vill du stödja Renoveringsraseriet genom att bli medlem? Klicka här!

#kulturarv#bevara#vårda#kmärkt#arkitektur#fönsterrenovering