Ännu i dag finns klassiska originalkök kvar från tiden då kärnvirke användes och hantverkare, inte montörer, byggde dem. Men varje år kasseras utmärkta kök som med enkel modernisering skulle kunna leva länge till.

Långt tillbaka i tiden, innan 1920-talet ungefär, byggdes köksinredningarna vanligtvis på plats, med undantag för luckorna som tillverkades på snickerifabrik. Men redan i mitten av 1920-talet började HSB rationalisera och tillverka köksinredning i moduler på snickerifabrik. Under 1940-talet blev det allt vanligare att använda färdiga moduler. I och med att den svenska köksstandarden slogs fast av byggstandardiseringen 1950 blev modulerna i stort sett allenarådande. Däremot platsbyggdes en del kök in på 1960-talet, men då främst i villor i landsorten.

Regelverk ersatte massiva stommar
Redan 1950 ersatte kökstillverkaren Marbodal de massiva stommarna med regelverk av trä som klätts med träfiberskivor. Detta var något som HSB redan praktiserade och snart följde de andra tillverkarna efter. Stommar i massivt trä förekom dock länge i kök från mindre firmor.

Så här byggdes kök på 50-talet
Nu ska vi titta på hur det kunde se ut när en småstuga inreddes i början av 1950-talet. Köksmodulerna anlände till byggnadsplatsen där de monterades omsorgsfullt.

Det gällde att vara noggrann så att underskåpen kommer i lod.

Diskbänken anlände som en enhet men utan rostfritt diskbänksbeslag som monterades på plats i samband med att rören drogs.

Skåpen spikades ordentligt i väggen. Det är det som gör att många tror att tidens kök är platsbyggda. De sitter nämligen som berget och det är inte helt lätt att demontera dem.
Det gällde att vara noggrann och att använda vattenpass för att allt skulle bli rätt.

Skåpen saknade vanligtvis baksidor och därför täckte man skarven mellan skåp och vägg med kvartsstav.
Här har vi det färdiga resultatet. Inte illa!

Ett kök från 1962

Modernisera
I dag har mängder av kök från tiden kasserats, ofta i tron att de inte går att modernisera. Äldre kök har den stora fördelen att de är rustika och tåliga och de är lätta att fräscha upp. Det är inte alls svårt att slipa och måla om. Är bänkhöjderna för låga höjer man dem genom att ta bort diskbänksbeslag eller bänkskivor och lägga på en ram så att höjden blir den rätta. Därefter återmonterar man skiva och diskbänksbeslag.

Det brukar också gå alldeles utmärkt att ta bort ett bänkskåp eller delar därav och sätta in diskmaskin. Det finns också utdragbara hyllplan som går att montera i skåpen. Detta om man vill göra det lättare att nå det som står längst in och få en funktion som påminner om moderna kök.

Klimatsmart att renovera
Ett renoverat och moderniserat äldre kök har dessutom stora trevnadsvärden. Många uppskattar äldre kök och eventuellt kan det öka värdet på bostaden. Det är dessutom klimatsmart att renovera istället för att byta ut eftersom det åtgår både energi och råvaror för att tillverka ett nytt kök. Att måla om och göra mindre ändringar i inredningen är betydligt skonsammare.

Stöd Renoveringsraseriet genom att bli medlem
Vi behöver växa med fler medlemmar. Genom att bli medlem kan du påverka vårt arbete och du visar ditt stöd för vårt uppdrag att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vill du stödja Renoveringsraseriet genom att bli medlem? Klicka här!