Ska du som fastighetsägare renovera? Som fastighetsägare har du såklart lönsamhetsmål att uppnå. Samtidigt har du ett ansvar att förvalta en del av vårt kulturarv när du renoverar. Den fastighet du förvaltar har sannolikt sett tusentals händer öppna dörrar vilket med tiden lämnar spår, speciellt om det är en trädörr i huvudentrén.

I varje lägenhet döljer sig historier, okända för de flesta, men samtidigt vet vi av historien att händelser utspelar sig i hus som kan vara av stort intresse för många i ett senare skede. Tänk till exempel på huset där Greta Garbo växte upp i på Blekingegatan 32 i Stockholm, Olof Palmes radhus i Vällingby, Carl Larssons födelsehus i Gamla Stan och många många fler.

Du som fastighetsägare förvaltar vårt gemensamma kulturarv och det är nog så viktigt att förstå värdet i just det samt att renovera varsamt.

På första bilden syns en ursprunglig trädörr på Ulricehamnsvägen i Johanneshov. Här syns patinan från de tusentals händer som öppnat dörren på väg till okända möten. Den här dörren kan – om den renoveras och sköts om då och då, potentiellt stå kvar i flera hundra år. Helt i linje med nutida krav på att vårda och underhålla i stället för att slänga och köpa nytt.

På andra bilden i grannfastigheten har man bytt ut ursprungsdörren mot en anodiserad i aluminium. En så kallat underhållsfri dörr. Men cirka 30-40 år efter att den satts in måste allt bytas, med påverkan på miljön. Och det kulturella värdet? Noll. Dörren har inget med ursprungsarkitekturen att göra. Den är ful som stryk och den som bestämt sig för att byta ut originalet har uppenbarligen missat att en originaldörr i trä besitter ett kulturvärde som vida överstiger dörren i lättmetall ovan.

Renovera fastigheter

Att förvalta innebär att under längre tid sköta och ta hand om något åt någon annan. Det är därför viktigt att du tar hänsyn till fastighetens kulturella kapital och att renovera varsamt. I det ingår att vårda och sköta de arkitektoniska värden som varje fastighet besitter.

I dagsläget byts portar, balkonger och fönster ofta ut mot nya. Dessa renoveringar passar ofta inte in i husets ursprungsarkitektur. Men i många byggnader är det främst dörrar, balkonger och fönster som exteriört är där unikheten sitter.

Mer information hittar ni i våra artiklar om att renovera klimatsmart och varsamt.

Är du osäker på hur du ska renovera? Hör gärna av dig till Gustav på gustav@renoveringsraseriet.se

Stöd Renoveringsraseriet

Renoveringsraseriet granskar hur fastighetsägare förvaltar vårt kulturarv och hur de säkerställer att vi uppnår klimatmålen. Vill du stödja vårt arbete? Genom ett månatligt bidrag hjälper du oss att arbeta långsiktigt. Bli månadsgivare redan idag. Tack för ditt stöd!