För fastighetsägare

Som fastighetsägare har du såklart lönsamhetsmål att uppnå. Samtidigt har du ett ansvar att förvalta en del av vårt kulturarv. Den fastighet du förvaltar har sannolikt sett tusentals händer öppna dörrar vilket med tiden lämnar spår, speciellt om det är en trädörr i huvudentrén. Och i varje lägenhet döljer sig historier, okända för de flesta. Men samtidigt vet vi av historien att händelser utspelar sig i hus som kan vara av stort intresse för många i ett senare skede. Tänk till exempel på huset där Greta Garbo växte upp i på Blekingegatan 32 i Stockholm, Olof Palmes radhus i Vällingby, Carl Larssons födelsehus i Gamla Stan och många många fler. Du som fastighetsägare förvaltar vårt gemensamma kulturarv och det är nog så viktigt att förstå värdet i just det.

Ulricehamnsvägen Johanneshov. Ursprunglig trädörr. Här syns patinan från de tusentals händer som öppnat dörren på väg till okända möten. Den här dörren kan, om den sköts om då och då, potentiellt stå kvar i flera hundra år. Helt i linje med nutida krav på att vårda och underhålla i stället för att slänga och köpa nytt.
I grannfastigheten har man bytt ut ursprungsdörren mot en anodiserad i aluminium. En så kallat underhållsfri dörr. Men cirka 30-40 år efter att den satts in måste allt bytas, med påverkan på miljön. Och det kulturella värdet? Noll. Dörren har inget med ursprungsarkitekturen att göra. Den är ful som stryk och den som bestämt sig för att byta ut originalet har uppenbarligen missat att en originaldörr i trä besitter ett kulturvärde som vida överstiger dörren i lättmetall ovan.

Att förvalta innebär att under längre tid sköta och ta hand om något åt någon annan. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till fastighetens kulturella kapital. I det ingår att vårda och sköta de arkitektoniska värden som varje fastighet besitter.

Inte minst portar med trädörrar, balkonger och fönster är detaljer som tyvärr ofta byts ut mot nya som inte passar in i husets ursprungsarkitektur utan tvärtom skaver som en vagel i ögat. Men i många byggnader är det främst dörrar, balkonger och fönster som exteriört är där unikheten sitter.

Läs också gärna den här texten: Klimatsmart att inte byta fönster och även denna: Att renovera varsamt.

Är du osäker på hur du ska renovera? Hör gärna av dig till Gustav på gustav@renoveringsraseriet.se

Stöd Renoveringsraseriet
Renoveringsraseriet granskar hur fastighetsägare förvaltar vårt kulturarv och hur de säkerställer att vi uppnår klimatmålen. Vill du stödja vårt arbete? Genom ett månatligt bidrag hjälper du oss att arbeta långsiktigt. Bli månadsgivare genom att klicka här. Tack för ditt stöd!