Sandra Såger, är förutom att vara styrelseledamot i Renoveringsraseriet, även byggnadsantikvarie. Vet du vad en sådan gör och när du bör kontakta en sådan? I denna text får du reda på det.

– En byggnadsantikvarie arbetar oftast med gamla hus, men det kan också vara nyare. Vi hjälper fastighetsägare med att skriva vård- och underhållsplaner. Vi kan också hjälpa till med eventuella bygglov. Är huset skyddat av kulturmiljölagen krävs oftast en antikvarisk medverkan. Då är en byggnadsantikvarie med och kontrollerar dokument och samråder.

Äldre och vitkalkad gård på Gotland

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får besöka fantastiska miljöer. Och att jag får möta både stolta fastighetsägare och hantverkare.

Och vad är det svåraste?


– Det är när det glöms att jag ska vara med från början och jag kommer in mitt i, eller i slutet av, en process. Då blir det svårt att göra mitt jobb som kontrollant.

När ska man kontakta en byggnadsantikvarie? 


– Om man har ett gammalt hus och är osäker på hur man ska ta hand om det. Eller om vill veta mer om dess historia.

Du undervisar också blivande byggnadsantikvarier. Berätta!

– Jag arbetar på Uppsala universitet som håller till på Campus Gotland på avdelningen kulturvård. Där utbildar vi föremåls- och byggnadsantikvarier. Utbildningen är både teoretisk och praktisk. I teorin behöver vi lära oss om byggnadernas värde och om arkitekturstilar. Och så lär vi oss om material. Så har vi många praktiska moment. Vi åker på ett antal studiebesök till kulturmiljöer. Vi har också praktiska kurser där vi bränner kalk, bygger bulhus (hus som byggs efter gammal och beprövad teknik, så kallade skiftesverk) och vi lär eleverna hur man gör olika underhållsåtgärder. Detta så att de när de slutat utbildningen ska kunna föreskriva rätt saker så att underhållet blir så bra som möjligt inför eventuella bygglov och underhållsprogram. Därutöver forskar vi en hel del. Mycket av vår forskning handlar om energieffektivisering i äldre bebyggelser. Energieffektivisering handlar om hur man gör det på bästa sätt. Ska man göra det? När? Och vilken effekt ger det på huset? Mycket handlar ocså om uppvärmningssystemet. Hur kan man få till en sådan på ett bra sätt utan att konkurrera med det man vill bevara? 

Vad tänker du om att så många förvanskar sina hus?

– Jag tror att det handlar om kunskapsbrist. Och att försäljare har stor ekonomisk kraft och mycket kapital för marknadsföring. Jag tror inte att någon fastighetsägare vill förvanska sitt hus. Men de fastighetsägare som gör det har för lite kunskap om vad som är energieffektivt. Det är till exempel inte särskilt energieffektivt att byta fönster. Det ger väldigt liten skillnad. Forskning har visat att det bästa för att energieffektivisera är att se över värmesystemet, att man använder sig av en luftvärmepump och har kvar de gamla fönstren. Tar man hand om sina gamla fönster på rätt sätt kan de hålla nästan hur länge som helst. De nya moderna fönstren har en garanti på tio år. Livslängden är betydligt lägre än för äldre träfönster. Och när de tjänat ut måste de bytas mot nya. Då tjänar fönsterförsäljaren ännu mer pengar, så det ligger i deras ekonomiska intresse att byta ut gamla fönster mot nya. 

Hur kommer vi till rätt med okunskapen?

– Genom att sprida kunskap. Och att alla som arbetar som bygglovshandläggare på kommuner, och som energi- och klimatrådgivare, kan ge en objektiv och korrekt bild till fastighetsägarna. Dessutom behöver vi riktlinjer och policys som gör att det blir svårare att förvanska. Därutöver behövs fler kontroller som följer upp där fastighetsägare har bytt fönster utan tillstånd. 

– I plan- och bygglagen står att man inte får förvanska en byggnad med historiska värden och att man måste vara varsam vid underhåll och för att ändra en byggnad med kulturhistoriska värden. Då ska man veta att kulturhistoriska värden är något som från början inte behöver vara utpekade. Kommunen måste inte ha sagt det. Det kan därför vara värt att ta reda på om ditt hus har kulturhistoriska värden. Det gör du genom att ta kontakt med en byggnadsantikvarie som värderar byggnaden. Denne kan också komma med bra råd så att man förvaltar byggnaden på bästa sätt. OBS! Ett hus kan vara helt nybyggt och ha kulturhistoriska värden. Det är viktigt att veta.

/Alfred