Kommunala fastighetsbolag går ofta under namnet allmännyttiga. Ordet signalerar att bolaget är till nytta för allmänheten. Är allmännyttiga Familjebostäder det?

Nyinsatt fönster av lättmetall ersatte det tidstypiska och ursprungliga i trä. Lägg märke till sprickorna runt om.

Blänkande lättmetall

Vi har tidigare rapporterat om Familjebostäders fastighet på Spångavägen 74 i Bromma i västra Stockholm. Nu är det dags att följa upp. För cirka 1,5 år sedan kasserades de ursprungliga och underhållsbara fönstren som var tillverkade av högkvalitativt trä. I stället satte Familjebostäder in nya i blänkande lättmetall. Balkongerna hade Familjebostäder sedan länge gjort sig av med och ersatt med serietillverkade utan egen identitet.

Monteringen lämnar en del att önska

Familjebostäder går emot den cirkulära ekonomin

De äldre fönstren med det vackra valsade glaset är de du ser på bilderna i containern. Lägg märke till hantverket och de tidstypiska beslagen. Lättmetall kan inte underhållas och har därför kort livslängd. När fönstren tjänat ut kasseras de och nya måste tillverkas, säljas, fraktas och monteras. Raka motsatsen till den cirkulära ekonomi vi alla måste sträva mot, och som går ut på att underhålla material så länge det bara går.

Tycker Familjebostäder att det är för ljust i lägenheterna? Varför annars så stora karmar som minskar ljusinsläppet?

Dött glas i de nya fönstren

Så här blev resultatet: Floatglas (dött glas) och breda karmar som minskar ljusinsläppet. Lägg också märke till alla sprickor som uppstått. Är detta till nytta för allmänheten? Någon grundlig besiktning gjordes inte inför bytet, däremot skrev Familjebostäders beställare att “hyresgästerna kommer att bli mycket nöjda med att slippa sina dragiga fönster, ljudstörda och fula fönster.”

Är dessa tidstypiska originalfönster som kan underhållas hur länge som helst fula?

Fula fönster?

Vad tycker du? Imponerar Familjebostäder? Nu är det dags att Familjebostäder tänker om. Vårda och bevara det som kan vårdas och bevaras! Drar det så sätt in nya tätningslister. Behöver energivärdet förbättras så sätt in en tredje energiglasruta.

Floatglas (dött glas) har ersatt det valsade kulturglaset som numera är slängt.

Alternativ finns

Familjebostäder, det finns alternativ till att kassera och montera in fönster som inte passar in i husets arkitektur! Hjälp oss i vårt arbete med att påverka aningslösa fastighetsbolag. Vi behöver fler månadsgivare så att vi kan arbeta långsiktigt. Kan du avvara även en liten slant varje månad betyder det jättemycket. Månadsgivare blir du på patreon.com/renoveringsraseriet Du kan också swisha valfri summa till 123 256 573 7

Tack för din hjälp!

/Alfred