I själva epicentrum för Svenska Bostäder, Vällingby, där företaget har sitt huvudkontor, där vårdar man inte ömt sitt fastighetsbestånd. Tvärtom.

I en serie om sex delar granskar Renoveringsraseriet hur Svenska Bostäder förvaltat sitt 1940-1950-talebestånd. Först ut är några hus vid Jämtlandsgatan som uppfördes under åren 1952-1954 efter ritningar av Hjalmar Klemming. Här har både portar, fönster och balkonger ersatts av nya med mindre lyckat resultat. I närliggande stadsdelen Råcksta, där finns däremot det ursprungliga kvar.

“Det är totalt livlöst”
Gustav Bergström fascineras av en sällsynt usel tilläggsisolering.
När Svenska Bostäder renoverade fastigheter i Hässelby gård slängde man ut allt med patina och skönhet. I stället prioriteras lättmetall och fusksten. Grannfastigheten har däremot kvar det ursprungliga.
Svenska Bostäder satsade en gång i tiden på träportar av god kvalitet. De skulle hålla mot väder och vind och kunna stå emot tuff behandling. Så ej i dag. Den här porten är inte särskilt gammal och hur är den konstruerad? Se efter själv.
Här på Loviselundsvägen i Hässelby har Svenska Bostäder fint renoverat ursprungsbalkonger. Men sedan räckte det med att ta vara på det vackra och befintliga. Ut med ursprungsporten och i med nya blänkande fönsterramar i lättmetall. Vår generalsekreterare Gustav Bergström är inte nöjd.
Svenska Bostäder struntar i EU:s avfallshierarki som säger att vi i första hand ska förebygga avfall. Här i Kärrtorp ser vi hur utmärkta fönster hamnat i en container på väg till krossen. “En bottenplats i klimatligan”, enligt vår generalsekreterare Gustav Bergström.

Stöd oss
Vill du stödja Renoveringsraseriet genom att bli medlem? Klicka här!