Vackra jugendfönster i fara!

Den vackra byggnaden går i jugendstil och stod klar år 1908. Den är ritad av arkitekt Sven Torgersruud.

Utanför Mantorp i Mjölby kommun ligger Veta skola, en mycket vacker byggnad som uppfördes i början av 1900-talet efter ritningar av arkitekt Sven Torgersruud (ej helt belagt, andra namn florerar också). Skolan är välbevarad till det yttre med en vit spritputs och detaljer av tegel. Fönstren är rödmålade och originellt spröjsade. Inte nog med att de övre bågarna är spröjsade, de nedre bågarna har också spröjs men i nederkant!

Kommunen menar att bågar och karmar är ruttna och måste bytas. De har också fått ett föreläggande från räddningstjänsten som menar att kraven på utrymning måste tillgodoses. Hur de nya fönstren kommer att underlätta utrymningen är inte klarlagt, men kanske har det något att göra med att nuvarande fönster inte är kopplade, de har enkla bågar som öppnas inåt och utåt.

Så välbevarade byggnader är sällsynta och ett fönsterbyte skulle bli förödande.

Att byta ut de ursprungliga fönstren är en åtgärd som strider mot varsamhetskravet i Plan och bygglagen som säger att värdefulla byggnader ska renoveras varsamt. Bytet strider också mot EU:s avfallshierarki och avfallstrappan, ett regelverk framtaget för att vi ska komma till rätta med klimatproblemet. Det är nämligen bättre att energieffektivisera befintliga fönster än att sätta in nya. 

Renoveringsraseriet uppmanar våra följare att protestera genom att skicka ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby, cecilia.burenby@mjolby.se . Kopiera texten nedan och mejla!

Hej,

Jag vill protestera mot det planerade fönsterbytet på Veta skola. Ursprungliga fönster är mycket värdefulla just på grund av att de är ursprungliga och inte nytillverkade. Ett byte av fönsterna strider både mot varsamhetskraven i plan- och bygglagen och mot EU:s avfallshierarki, som stipulerar att befintliga byggnadsdetaljer ska underhållas och anpassas, inte kasseras, för att miljömålen ska uppnås. 

Befintliga fönster kan förses med LE-glas och beslagen kan ses över så att de fungerar tillfredsställande. De har fungerat i drygt 100 år kan därför användas i minst 100 år till. Regler och krav för exempelvis utrymning är anpassningsbara till byggnadens förutsättningar.  Hur ser du på det? 

Med vänliga hälsningar, XX (ditt namn här)

Meddela oss gärna när ni skickat in mejlet.

/Gustav och Alfred

Please follow and like us:

44 thoughts

 1. Hej,

  Jag vill protestera mot det planerade fönsterbytet av Veta skola. Ursprungliga fönster är mycket värdefulla just för att de är ursprungliga och inte nytillverkade. Att byta dem strider mot varsamhetskraven i plan och bygglagen. Bytet strider också mot EU:s avfallshierarki som stipulerar att befintliga byggnadsdetaljer ska underhållas och anpassas, inte kasseras, för att vi ska nå miljömålen.

  Befintliga fönster kan förses med LE-glas och beslagen kan ses över så att de fungerar tillfredsställande. Har de fungerat i drygt 100 år kan de användas i minst 100 år till. Regler och krav om till exempel utrymning kan anpassas efter byggnadens förutsättningar.

  Hur ser du på detta?

  Med vänliga hälsningar,

  Anders Olsson

 2. Jag har mejlat in min protest!

  Bor i mjölby och är uppvuxen i Mantorp. Och veta skola har alltid funnits med i mitt liv. Min kusin går där nu,och det är en idyll. För bara ca 15 år sedan hade skolan fortfarande höns som vandrade på skolgården och matsalspersonalen fick sin ägg genom dom. Att förstöra denna skola skulle vara tragisk. Då den står för så mycket av vårt svenska kulturarv.

 3. Det vore förödande för byggnaden utseendemässigt och även idiotiskt ur ekonomiskt perspektiv. Kontakta Skarins glas i Alingsås, mästare på fönsterrenovering tel 0322 12065 Byter ut ruttna delar mot friskt gammalt kärnvirke från deras lager och sätter även in extra ljuddämpande glas (om det behövs) till en mycket lägre kostnad än vad det skulle kosta att byta ut dom mot nya.

 4. Grunnar på om inte en namninsamling får fler att aktivera sig, då enskilda e-postbrev från privatperson till enskild person inom kommunstyrelsen inte syns på samma sätt?!
  Jag som är lite teknik”handikappad” kommer inte heller på hur jag kan kopiera den föreslagna texten, samt e-postadress till kommunens person i min mobil.
  Älskar trots allt ert engagemang och arbete inom byggnadsvård och miljöarbete 💕

 5. Skickat. Bor nära skolan och mina barn är den fjärde generationen i vår familj som tittat och ibland klättrat ut genom dessa fönster. Spanade på dom när jag hämtade barnen igår. Dom är i fantastiskt skick! Tack för initiativet!

 6. Hej Cecilia

  Gamla fönster tillverkades i kärnvirke vilket inte är fallet idag. Kärnvirke är tätvuxet och mycket väderbeständigt. När man skrapar av färgen vid en renovering så får man med sig det översta lagret av trä och under brukar det vara mycket fint trä. Dessutom är det nästan bara den nedre tvärslån på fönstret som brukar vara angripen. En fönsterrenoverare kan byta ut skadade delar av fönsterbågen och fälla in nya bitar där det behövs. Det finns många fönsterrenoveringsfirmor som renoverar gamla fönster och målar dem med traditionella linoljefärger vilket förlänger fönstrens liv i det oändliga om det görs på rätt sätt. Sätter ni in nya fönster så har de inte lika lång livslängd som gamla fönster i kärnvirke och ni kommer att hamna i en utbyteskarusell som kommer att bli bedrövlig samtidigt som ni har förstört huset estetiskt. Ni sitter på en kulturskatt. Ta väl vara på den när ni har chansen. De blir färre och färre av dem i Sverige. Ni är på väg att begå ett stort misstag om ni byter ut de gamla fönstren. Ta råd av byggnadsvårdsföreningen som behärskar byggnadsvård och mer än gärna hjälper till.

  Med vänliga hälsningar

  Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *