Barnrikehus i Hammarbyhöjden. Uppfört 1939 av då nybildade Stockholmshem.

I Hammarbyhöjden finns en hel del barnrikehus byggda under 1930-talets senare hälft. På bilden ovan ses ett hus från 1939 som uppfördes av då nybildade Stockholmshem. Arkitekt var Carl Melin som ritade många barnrikehus under dessa år.

Utbytta portar – i övrigt varsam renovering
Många av Stockholmshems barnrikehus har renoverats under senare år och resultatet har blivit bra förutom att man av någon anledning har bytt ut portarna. Men i övrigt verkar man ha gått varsamt fram. Ingen tilläggsisolering, inga förvanskande balkonger och inga nya, klumpiga fönster.

Nya fönster på Petrejusvägen förvanskar fasaden.

Nya fönster förstör fasaden
Det första barnrikehuset i Hammarbyhöjden uppfördes av Familjebostäder och stod klart 1936. Det ritades av Wolter Gahn, precis som övriga huskroppar som stod klara året därpå. Här ser vi Petrejusvägen 1-5 som Familjebostäder precis fönsterbytt vilket helt förstört den strama fasaden. Material och utformning avviker från ursprunget. Hur man kan vara så oaktsam mot dessa fina byggnader är för mig en gåta. Inte nog med att husen är intressanta för att de hör till de först uppförda i denna kategori, de har också balkonger vilket denna typ av hus sällan har. Tack och lov är en av fem byggnadskroppar bostadsrätter idag så vi får hoppas att föreningen är mer varsam än vad Familjebostäder är.

Den “knäckta” fasaden gör huset till ett av de allra vackraste från perioden.

Ytterligare ett barnrikehus, Petrejusvägen 24-32. Det stod klart 1938 och är också det ritat av Carl Melin för Stockholmshem. Den “knäckta” fasaden gör det till ett av de allra vackraste från denna period. Fasaden renoverades i mitten av 1970-talet och snart är det dags igen. Det är bara att hoppas att allt går bra.

Hjälp oss i vårt arbete genom att bli måndagsgivare!

/Gustav Bergström