Tidstypiska och påkostade kök som hyresgästerna vill behålla, men de ska bort.

Efter att hundratals har röstat på tre goda finalister kan vi nu utse vinnaren till det föga aktningsvärda priset Årets gröntvättare i fastighetsbranschen.

”Ett fack med en tveksam vision”. Så lyder citatet från en som röstade fram fackförbundet Vision till Årets gröntvättare inom fastighetsbranschen. Detta eftersom Vision planerar att ta bort otroligt fina, tidstypiska och kulturhistoriskt värdefulla kök, trots att hyresgästerna vill ha dem kvar.

– Ett fackförbund som säger sig värna miljön men inte respekterar hyresgästernas önskan om att få behålla sina fina kök, förtjänar att stå i skamvrån. För det här priset lär de inte vilja ha. Allra minst eftersom deras vision har gått på grund, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.

Stolta klimatambitioner faller platt

Vision äger bland annat en bostadsfastighet på Gyllenstiernsgatan på Gärdet i Stockholm. Här skulle deras stolta klimatambitioner kunna konkretiseras. Men i stället för att vårda och bevara fantastiska kök med påkostade luckor i ädelträ, som är en del av husets kulturhistoria, planerar Vision en genomgripande renovering. Den innebär bland annat att samtliga kök ska bort.

I samband med att vi uppmärksammade den planerade renoveringen uttalade sig Vision: “Att genomföra åtgärder som energieffektiviserar och får ett mer hållbart underhåll är två delar som har stor påverkan och långsiktig påverkan på klimatet. [..] Vårt mål är att det faktiska resultatet av renoveringen ska leda till mer hållbara fastigheter och därmed också minskad klimatpåverkan.“

– Vision lyckas med konststycket att få det att framstå som att åtgärden skulle bidra till en MINSKAD KLIMATPÅVERKAN. Vision påstår också att alla kök kommer att monteras ned varsamt och sättas upp i något annat hus. Hur det ska gå till och var köken ska monteras, vägrar Vision att svara på, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.

Ett av hundratals kök som Signalisten i Bergshamra vill kassera
Kök som ska bort när Einar Mattsson bestämmer.

Andra och tredje plats

På andraplats kom det så kallat allmännyttiga bostadsbolaget Signalisten. På tredjeplats kom Einar Mattsson. Även dessa vill kassera mängder av tidstypiska kök för att höja hyran. Men om det talar de tyst./Alfred och Gustav