Vid Fogdevägen i Bagarmossen ligger en klassiskt 50-tals område med bostadshus uppförda 1954 av Bostadsföreningen Hyreshus u.p.a. Arkitekter var Edvin Engström och Eric Rasmusson och trädgården anlades efter Nils Oréntos riktlinjer. Hyrehus u.p.a bildades redan 1946 och byggde åtskilligt i förorter som Kärrtorp, bagarmossen och Blackeberg. I mitten av 1950-talet övertogs verksamheten av Stockholms stad och i början av 1970-talet införlivades beståndet med Svenska Bostäder. I Bagarmossen, i dess östra del, byggde Hyreshus u.p.a. från Nissastigen bort till Bergsrådsvägen. Samtliga byggnader håller hög klass och uppvisar många klassiskt fina detaljer och intressanta planlösningar.
Sedan Svenska Bostäder tagit över husen har de renoverats i omgångar. På 1980-talet (troligtvis) byttes en del portar ut mot nya i lättmetall och i princip samtliga smidesbalkonger ersattes av nya i trapetskorrugerad aluminium. Därefter har ytterligare några portar bytts ut mot nya i trä av mindre passande modell.
Fasaderna är putsade med ädelputs, sannolikt så kallad terassitputs. Den innehåller glimmer som gnistrar vackert när solen skiner. Runt vissa fönster finns en putsad omfattning i en ljusare nyans.
Lägenheterna är av varierande storlek och merparten är om 2-3 rum och kök, men det finns också stora fyrarummare samt 1 rum och kök. Mest iögonfallande är de tvåor som har ett extra rum, en ateljé med stort fönster mot norr! De flesta kök hade matplats, men i vissa lägenheter finns istället ett separat matrum. Standarden var hög med både skafferi och kylskåp och rikligt med förvaring, både i kök och i garderober och klädkammare. Större lägenheter både badrum och ett separat wc.
Merparten av lägenheterna har ett stort vardagsrumsfönster med en delvis indragen balkong intill. Detta ger en djup fönsternisch som blir något av ett blomsterfönster. Det är en väldigt fin detalj som förekommer i en del byggnader från denna tid.
Här ser vi det stora vardagsrumsfönstret från utsidan. De har en asymmetrisk spröjsning med två vertikala och en horisontal spröjs.
I en huskropp finns fortfarande de klassiskt ursprungliga balkongerna kvar! Fronten är av småsinuskorrugerad plåt och handledarna av järn. Eftersom stommen inte är av lättmetall, blir handledare och stolpar mycket smäckra.
Här ytterligare en planritning som visar mycket rymliga hörnlägenheter med en indragen balkong. Det är troligtvis denna balkong som syns på bilden ovan och bevarats.
Bebyggelsen vid Fogdevägen är en värdig representant för den guldålder inom bostadsbyggandet som folkhemsbyggandet under 1950-talet representerar. Vid denna tid uppfördes husen fortfarande relativt hantverksmässigt med hög kvalité på snickeridetaljer som fönster, portar, kök och garderober.
Idag är bebyggelsen på Fogdevägen hotade av Svenska Bostäders planerade renovering. Fönstren ska bytas ut och terassitputsen ska ersättas av en ny som sannolikt saknar glimmer. Om detta kommer ni att kunna läsa mer om här på Renoveringsraseriet inom kort.
Lämna ett svar