Fönster – allt du behöver veta

Hantverksmässigt framställt badrumsfönster som Familjebostäder slängde på tippen.

Mängder av myter florerar kring fönster. Visst är det bra att kassera gamla fönster och sätta in nya i aluminium? Då får man ju bättre u-värde! Och de är ju nästan lika till utseendet som gamla fönster. Eller?

Vill du veta vad du pratar om bör du läsa på. Här har vi sammanställt det du behöver veta för att förstå varför och hur man bör gå till väga för att vårda och bevara tidstypiska byggnadsdetaljer som fönster.

Jag rekommenderar att du börjar läsa den här texten. En intervju med byggnadsantikvarien Anna Alvemur Lindh. “Allmännyttan borde vara ett föredöme”

Återvunna fönster.

Renoveringsraseriets generalsekreterare Gustav Bergström har skrivit den här fördjupande texten om fönster. Ett måste att läsa för den som vill få en djupare förståelse. Det är också mycket viktigt att poängtera att man som boende inte ska behöva frysa bara för att fastighetsägaren inte satt in nya fönster: Varmt och skönt med gamla fönster. En annan bra text är Kalmar läns museums skrift om fönster och energieffektivisering.

Nytt fönster som Familjebostäder satta in i ett hus i Bromma år 2020. Snygg fönsterprofil?

Den här texten visar hur illa det kan gå när kortsiktigt tänkt ställs mot andra alternativ. Läs och tänk ett extra varv innan du förespråkar fönsterbyte.

Har du inte mycket tid men vill snabbt få en bra insikt i hur man bör tänka kring att vårda och bevara eller kassera och montera in nytt, läs den här texten.

Skräckexempel på hur illa det kan bli!

“Fönsterbyte – någon?” Utmärkt text av Byggnadsvårdsföreningen som jämför för- och nackdelar med gamla och nya fönster.

“Dessa material har inget att göra i fönster på äldre hus” Om hur hus kulturhistoriska värde kan nedgraderas efter fönsterbyte.

/Alfred Skogberg