Bra service men bristande arkitektonisk kompetens. Andreas Sidkvist bor sedan 2013 i en av Svenska Bostäders lägenheter på Arkövägen i Kärrtorp i södra Stockholm. Så här tycker han om att ha Svenska Bostäder som värd.

— Jag tycker att Svenska bostäder är en bra värd för att välja tillval. Deras servicenivå och är hög. Kundtjänst är också bra och normalt försöker de lösa problem så snabbt som möjligt. När det gäller deras kompetens i och med upprustningar så har de tyvärr gjorts en del mindre bra satsningar de senaste åren som har förstört fastigheterna en del. Speciellt med tanke på att de är K-märkta. 

Innan Andreas flyttade in hade de vackra originalfönstren kasserats. De ersattes av treglasfönster som är så tunga att de hänger snett.

Har din lägenhet renoverats? Hur?
— Innan vi flyttade in så hade de vackra originalfönstren kasserats och ersatts av treglasfönster med otidsenliga och dåliga aluminiumhandtag. Dessutom valde de att hänga upp de nya fönstren på de gamla gångjärnen. Vilket de verkar vara för tunga för. Så i princip hänger alla fönster nu snett och några går knappt att öppna och stänga. Ett är så skevt att persiennerna inte går att få ner ordentligt. Balkongdörren har varit extremt svår att stänga och låsfunktionen gick sönder efter något år. Sedan hade de även bytt ut belysningen i trapphusen och utanför till otidsenliga aluminium-armaturer. Liksom namntavlor och anslagstavlor som också är i aluminium. 

Svenska Bostäder har låtit sätta in otidsenliga aluminiumhandtag av dåliga kvalitet, enligt Andreas Sidkvist. Och lägg märke till hur den nya gängan på fönstret sitter ovanpå en äldre sliten.

— Sedan vi flyttade in så har de även bytt ut alla portar. De tog bort de gamla svarta aluminiumportarna som inte var original. Jag hoppades då att de skulle sätta in några mer tidsenliga och passande portar. Men istället valde de portar i aluminium med fejkad trälaminering i en modell som inte alls är vacker. 

I stället för att göra kopior av ursprungsportarna satte Svenska Bostäder upp nya i annan stil jämfört med tidigare.

Vad är på gång med din lägenhet?
— I vår lägenhet som byggdes 1949 har det bara bott två hyresgäster tidigare. Varav den första från 1949 till 2009. Hon har låtit originalköket vara kvar. Toalett, badrum och stammar är däremot utbytta. Vi kommer låta tapetsera om snart när Coronapandemin avstannat. Våra tapeter nu är hyfsat nya men har små bubblor som i en gammal kolonistuga. Detta eftersom Svenska bostäder tidigare inte ställde några krav på finishen i sina upphandlingar med målare och tapetserare. Det ska de nu ha ändrat på enligt vår bovärd. Annars är inga åtgärder planerade vad vi vet i dagsläget. Fasaden blir väl antagligen nästa större ingrepp. 

Namn- och anslagstavla är utbytta mot nya i aluminium.

Hur bra tycker du att Svenska Bostäder är på att förvalta de arkitektoniska värdena i ditt hus?
— Tyvärr så tycks många förvaltare sakna kompetens eller intresse för att förvalta de arkitektoniska värdena i sina fastigheter. Tvärtom så är många väldigt effektiva i att sänka värdena. Det som är bra är att de låter hyresgäster som vill få sina originalköksluckor professionellt ommålade. 

Lättaluminiumbalkonger som monterats brutalt.

Hur bra är de på att kommunicera och lyssna på hyresgästernas behov?
— Jag upplever att de lyssnar om man är ihärdig och ligger på. 

Vad tycker du om hyresnivån och vad du får för pengarna?
— Hyran är rimlig för den standard vi har tycker jag. Däremot så tycker jag att det är skevt att vi som bor i hyresrätt har mycket högre boendekostnader än de som bor i bostadsrätt eller villa. Och med de planerade marknadshyrorna kommer det bli ännu värre. Jag tror att det behövs fler kooperativa hyresrätter om vi ska kunna stoppa denna utveckling. Därför har jag startat en kooperativ hyresrättsförening där jag bor. 

Under senare decennier har mängder av ursprungsbalkonger rivits och gett plats till nya i aluminium. Dessa vårdas inte med värdighet och rätt kompetens utan måste kasseras efter cirka 30-40 år. Tänk om Svenska Bostäder kunde göra kopior av ursprungsbalkongerna…

Vad skulle du önska att Svenska Bostäder gör för att öka trivseln?
— De borde utbilda sina förvaltare i arkitekturhistoria, avfallstrappan och andra relevanta områden så att de lär sig renovera på ett hållbart och tidsenligt sätt. 

Ursprungsträfönstren har kasserats. Metallen som i stället används går inte att underhålla utan har en livslängd på cirka 30-40 år. Sedan måste nytt installeras. Något som går emot det cirkulära tänk som samhället måste sträva mot för att uppnå klimatmålen.

Hur ser du på renovering av ditt kök, fönster, balkong och port?
— Köket är fortfarande i original tack och lov. Antagligen tack vare tidigare hyresgäst. Många andra har tyvärr fått sina kök utbytta. Balkongen har dessvärre aluminiumräcke. Porten är som sagt ny och i fejkträ. Det går bort för mig. 

Originalbalkongen är utbytt och ersatt mot en aluminiumbalkong med kantiga handledare.

Kan du rekommendera Svenska Bostäder som värd?
När det gäller servicenivå, tillval och hyror så kan jag rekommendera Svenska bostäder. När det gäller kompetens att förvalta fastigheter på ett hedrande sätt för arkitekturen och kulturminnesmärkningen så finns mer att önska. 

“Köket är fortfarande i original tack och lov”, säger Andreas Sidkvist.

Något annat du vill kommentera?
— Låt alla förvaltare gå en kurs hos Renoveringsraseriet! 


Är du hyresgäst i ett allmännyttigt bostadsföretag? Kan du tänka dig att berätta om hur vad du tycker om det? Hör av dig till alfred@renoveringsraseriet.se