Nu har vi en ny styrelsemedlem som här berättar lite om sig själv och vad hon hoppas kunna göra tillsammans med Renoveringsraseriet. Varmt välkommen säger vi till Sandra Såger!

styrelsemedlem
Sanda Såger, ny styrelsemedlem i Renoveringraseriet.

Berätta om dig själv! Vem är du och vad gör du på dagarna?

— Jag heter Sandra och bor på Gotland, mest i Visby men också mycket på Fårö. Är uppvuxen i södra Stockholm. Jag har en fil.kand i kulturvård och en master i kulturarvsstudier arbetar i dag som byggnadsantikvarie och har gjort det sedan 2017, både i egen regi men också på länsmuseet på Gotland. En byggnadsantikvarie kan göra många olika saker men jag jobbar mycket som antikvarisk medverkan vid restaureringar av byggnadsminnen. Bland annat när det krävs av länsstyrelsen. Och så skriver jag underlag till bygglov, gör åtgärdsprogram, dokumentationer av fastigheter och kulturhistoriska värderingar.

Hur kommer det sig att du bor på Gotland?

— Jag har varit en hel del på Gotland eftersom släkten har hus på Fårö. Den den här ön och dess fantastiska byggnadsbestånd och kulturmiljöer har bidragit mycket till mitt intresse för kulturarvet. Jag flyttade tillsammans med min man till Gotland första gången för att läsa till byggnadsantikvarie på Högskolan på Gotland (som det hette då). Efter studierna flyttade vi en sväng tillbaka till Stockholm, men vi tröttnade på storstadslivet och såg en möjlighet att börja med något eget här på ön. Vi startade en byggnavsvårdsbutik inne i Visby och jag började konsultera som byggnadsantikvarie och på den vägen är det. Vi längtar inte tillbaka till storstadspulsen, det enda som saknas är ett ödehus som vi kan ta hand om.

Hur bra är man på att förvalta fastigheter på Gotland?

— Både och skulle jag säga. De flesta gotlänningar är stolta över sitt kulturarv och vill förvalta det bra. Även om det stundtals kan vara kunskapsglapp i vad som egentligen är bäst. Men viljan finns! Sedan är det ett stort exploateringstryck, det går att tjäna pengar på fastighetsmarknaden på Gotland. Det gör att det ofta går för fort och att kulturvärdena glöms bort eller struntas i. Det är synd och kanske det största hotet för kulturmiljöerna på Gotland.

Vad är det bästa/sämsta med ditt yrke?

— Det bästa är alla  byggnader jag får chansen att träffa, undersöka och jobba med/i. Det sämsta är att byråkratin ofta inte är anpassad för äldre bebyggelse. Det leder till att det ibland blir bakvänt i byggprocessen. Även om det finns bra genomförda förundersökningar kanske man hittar något när bygget satt igång som man skulle vilja hantera på ett annat sätt än som står i bygglovet. Problemet då är att tid är pengar. Ett nytt bygglov tar 20 veckor om man har otur och det är sällan den tiden finns.

Vad hoppas du kunna bidra med till Renoveringsraseriet?

— Som ny styrelsemedlem hoppas jag att kunna bidra med kunskap, vara stöd/bollplank till Alfred och Gustav i deras fantastiska arbete. Jag tror att kunskapsspridning är väldigt viktigt om man ska kunna få fler engagerade i kulturarvsfrågor, byggnadsvård och hållbarhet. Det känns därför otroligt roligt att vara med i Renoveringsraseriet.