Finns det någon byggnad som har mer potential att tillfredsställa våra sinnen än kiosker? Titta på de här jag passerade i Helsingfors! Nästan som lekstugor för vuxna, eller?

Inget gatukök men något att inspireras av. Titta på träarbetet med skärmtaket, den stående panelen och de rejält tilltagna glasade ytorna.


I Sverige är det sällan jag ser en arkitektoniskt intressant gatukiosk, även om det finns undantag. Nytta är det som normalt premieras, inte form. Varför? Hade jag varit arkitekt hade jag krävt att få rita en gatukiosk. Så mycket som gör att göra på så liten yta.

En kiosk i anslutning till vackra Aalto-universitetet i centrala Helsingfors.


Kan det bli charmigare

På esplanaden i centrala Helsingfors hittar du den här cafe-kiosken som är svår att motstå.


/Alfred

PS. Det tar tid att göra research, skriva, debattera, träffa fastighetsägare, politiker, producera filmer, svara på allmänhetens frågor med mera med mera. Arbetet med Renoveringsraseriet gör vi på vår fritid. Ska vi mäkta med långsiktigt måste vi få fler månadsgivare. En liten slant i månaden hjälper oss stort på sikt. Kan du därför tänka dig bli månadsgivare uppskattar vi det stort. Månadsgivare blir du på patreon.com/renoveringsraseriet

Du kan också swisha till 123 256 573 7
Tack!