Efter att ha räknat över 3400 röster har vi en klar vinnare. Förstapriset går till Holgers konditori i Säffle följt av bio Visir i Leksand och Pontus Ericsson i Östersund.
– Det var många oerhört fina bidrag och vi har en värdig vinnare, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.
Det är tredje gången den ideella föreningen Renoveringsraseriet anordnar en tävling om en byggnadsdetalj. Första året handlade det om Sveriges vackraste balkong. Andra året handlade tävlingen om den vackraste porten och i år, Sveriges vackraste ljusskylt.
Över 60 bidrag skickades in och en jury bestående av Maja Säfström (@majasbok), Anna Lidström (@anotherblog), Frida Sömskar (@villaenhorna) och Gustav Broström (@gustavsrum) samt Gustav Bergström och Alfred Skogberg från Renoveringsraseriet, valde ut tio finalister. Därefter har över 3400 personer röstat.
– Det tog ett tag att räkna men nu har vi sammanställt efter bästa förmåga och vi får gratulera Holgers konditori till segern, säger Gustav Bergström.
Vinnaren får boken Neon – eldskrift i natten, av Thomas Nyström.
Mycket glad vinnare
Första pris går alltså till Holgers konditori i Säffle, som nominerat sig själva. Ägaren Caroline Augustsson vet knappt till sig när Renoveringsraseret får tag på henne för att meddela vinsten per telefon.
– Men gud, är det sant? Vann vi? Vad roligt! Vilken ära att vi fick vara med och att vi fick vinna var fantastiskt. Tack till alla som röstat! säger Caroline Augustsson på Holgers konditori.
Tävlingen anordnar Renoveringsraseriet för att sätta fokus på vårt hotade byggnadsarv. Under de senaste decennierna har mängder av tidstypiska byggnadsdetaljer som balkonger, träportar och träfönster, för att inte tala om tiotusentals kök och skåp, kasserats. I de flesta fall har de ersatts med otidstypiska byggnadsdetaljer i material som inte kan underhållas med kort livslängd. Som aluminiumportar, plastfönster och kök med laminatskivor. Även mängder av ljusskyltar har byggt på sopberget.
– Ska vi nå miljömålen och även värna det kvalitativa hantverk som byggt det mesta i Sverige fram till cirka 1960, måste skyddet öka för tidstypiska och kulturhistoriskt viktiga byggnadsdetaljer. Därför är det centralt att fler lär sig se det som är värdefullt och säkerställer att byggnadsdetaljerna tas om hand, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.
Minnesgoda följare kanske vet att Renoveringsraseriet har gjort en podd om Säffle och i den besöker vi Holgers konditori. Både Säffle och Holgers konditori motiverar en långväga utflykt. Den podden kan du lyssna på här.
Tio-i-topp-listan ser ut som följande:
- Holgers konditori – Säffle
- Bio Visir – Leksand
- Pontus Ericsson – Östersund
- Löfbergs – Karlstad
- Konditori Fågelsången – Uppsala
- Konditori Norrgatt – Visby
- Nordströms trä – Stockholm
- Liseberg – Göteborg
- Asplunds – Lidköping
- Hotel Wictoria – Mariestad
Bli medlem och stöd Renoveringsraseriet
Det är tack vare stöd från våra medlemmar, månadsgivare och andra gåvogivare som vi kan arbeta långsiktigt. Är du inte medlem än så kan du bli det genom att klicka här. Det kostar 200 kr för privatpersoner och 750 kr för företag. Stort tack för dig som stödjer oss!
Alfred och Gustav
Lämna ett svar