Säffles arkitektoniska värden – större än många tror
År 2013 publicerades en kulturhistorisk utredning av Värmlands museum om Säffle: Ny stad i rött tegel – om bostadsbyggandet i Säffle centrum. Exempelvis kan vi läsa att: “Bebyggelsen från 1950- och 60-talen utgör idag ett av Säffles viktigaste karaktärsdrag och är en väsentlig del av stadens identitet. Det finns därför anledning till respekt och stolthet inför denna del av Säffles stadsmiljö.”
I den berättas om hur 1950- och 1960-talets byggande präglar Säffle, vilka typiska drag som utmärker staden samt vikten av vård och underhåll. Dessvärre kan man tro att få av Säffles beslutsfattare läst och tagit till sig skriften. Säffle har under många år sakta men säkert förvanskats. Balkonger, träfönster och ursprungliga och tidstypiska portar har ersatts av nyproducerade utan egen identitet. De kulturhistoriska värdena har i stor utsträckning slängts på sopberget.
Det är oerhört sorgligt för hade de styrande tagit till sig den kulturhistoriska utredningen hade sannolikt staden uppfattas som betydligt mer arkitektoniskt intressant än den är i dag. I stället för att bli ett utflyktsmål för den som uppskattar tidstypiska byggnadsdetaljer, har staden i stor utsträckning blivit ytterligare en symbol för hur det kan gå när politiker utan gediget intresse bidrar till förvanskning.
Stadshuset – en riktig pärla
Utdrag ur Ny stad i rött tegel
“Under 1950-talet blir balkongen alltmer en självklar del av flerbostadshuset. Det är vanligast med utanpåliggande eller delvis indragna balkonger. Fronterna är liksom under 1940-talet mestadels i plåt som kan vara slät eller sinuskorrugerad. Balkongfronterna är målade i kulörer som ofta utgör en påtaglig kontrast till fasadkulören. Under slutet av 50-talet blir betong och eternit vanligare som frontmaterial. Smidet blir under 1950-talet en viktig del av balkongens gestaltning och får ofta ett kombinerat funktionellt och dekorativt syfte. Genombrutna balkongfronter är vanliga.” Utdrag ur: Ny stad i rött tegel – om bostadsbyggandet i Säffle centrum.
Tengboms vattentorn i Säffle
Modernistisk arkitektur
Holgers konditori
Vid Stortorget i Säffle ligger det anrika konditoriet Holgers som öppnade redan 1933. Lokalen är dock äldre än så. Det har funnits ett konditori här sedan 1907 men då under namnet Nilssons Konditori. Holgers startades av Holger Andersson och hans hustru Greta och blev snabbt en institution i staden.
I Säffle finns det många hus i rött tegel. En stor del av dessa ritades av stadsarkitekten Carl Waldenström som startade sin verksamhet i Säffle 1950.
Viktiga tips för att förvalta byggnadsarvet
I Stad i rött tegel listas några byggnadsvårdprinciper, bland annat vikten av kontinuerligt byggnadsunderhåll, att man ska använda ursprungliga material och metoder så långt möjligt, att man ska respektera de ursprungliga materialen. Görs tillägg bör de vara möjliga att tas bort utan att originalmaterialet skadas. Dessutom poängteras vikten av att söka hantverkare och entreprenörer som har erfarenhet av varsam ombyggnad.
Vi ställer oss starkt frågande till om Säffles politiker tagit till sig av detta med tanke på hur förvanskad staden är.
Biograf Saga
Anslagstavlan vid bron
Flera av våra poddar
Lyssna på vår podd från Örebro genom att klicka här.
Och klickar du här kan du lyssna på vår podd från Gyttorp.
Vill du ta del av vad som hände i Nora klickar du här.
Podden har vi kunnat göra tack vare bidrag från våra följare. Stöd oss gärna genom att bli månadsgivare på patreon.com/renoveringsraseriet Du väljer själv summa. Ditt stöd är värdefullt och bidrar till vårt långsiktiga arbete. Tack!
/Alfred och Gustav
Lämna ett svar