Äntligen är det dags för det första avsnittet av Renoveringsraseriets podd Vackra hus och hemska renoveringar! Premiärturen går till Baronbackarna följt av Örebro och avslutas i Wadköping.

Baronbackarna 1955. Bilden togs av Knut Borg och finns i Örebro läns museums samlingar.
Spritputsad fasad, småsinuskorugerade plåtbalkonger och varierad färgsättning på balkongerna i Baronbackarna. Foto Renoveringsraseriet.

Baronbackarna är det andra område som den allmännyttiga stiftelsen Hyresbostäder i Örebro uppför. 1950 anordnas en tävling för att bestämma hur området ska utformas. På första plats kommer Sidney Whites och Per-Axel Ekholms förslag “Du får leka på våran gård”. Det unika med lägenheterna i Baronbackarna är att det finns experimentlägenheter där kökets yta är betydligt mindre än i de vanliga lägenheterna. I gengäld finns ett rymligt “allrum” och flera små sovrum. Stiftelsen Hyresbostäder uppför husen i etapper under åren 1953 och 1957.

Stadsbyggnadsantikvarie Erika Ek. Husen i Baronbackarna är grupperade i meanderslingor så att lugna, gröna och bilfria gårdar kunde uppföras. Från balkongerna var det lätt att ha uppsikt över telningarna. Foto Renoveringsraseriet.

Krämaren – köpcentrum från tidigt 1960-tal

Krämaren anno 2021. Foto Renoveringsraseriet.
I fonden på denna bild från 1963 syns det stora komplexet Krämaren. Bilden finns i Örebro läns museum och togs av Anders Andersson.

Krämaren i Örebro utgör den tredje etappen av omvandlingen av stadsdelen Söder som tidigare varit bebyggd med låga trähus. Krämaren består av en lägre butiksdel som ursprungligen rymmer varuhuset Krämaren och EPA. På det står två höga bostadshus med lägenheter. Butikerna öppnar 1961 och hela bygget står klart 1963. Låghuset är till stora delar i rå betong och höghuset har en fasad av emaljerade stålplåtar i flera olika blå nyanser. Arkitekter är Erik och Tore Ahlsén som också ritar det intilliggande medborgarhuset.

Interiör från varuhuset Krämaren. Bilden kommer från Örebro läns museum och togs av Knut Borg 1964.

Varuhuset Krämaren rymmer en mängd butiker som redan från början drivs av fristående handlare. Krämaren var alltså inte ett varuhus i egentlig mening. På bilden ovan en bild som visar Anderssons och Gustavssons butik i Krämaren.

Mycket tidstypiskt har hamnat på sopberget – men en del finns fortfarande kvar

I stadsdelen Väster finner vi ett mycket fint funkishus med ursprungliga fönster, balkonger och portar! Det är sällsynt med så välbevarade hus, både i Örebro och i andra städer. Foto: Renoveringsraseriet
Odjuret och skönheten i Örebro. På Hertig Karls allé finner vi högt och lågt om vartannat. Foto Renoveringsraseriet.
En välvd, indragen port med stående träpanel. och tegelomfattning Så snygg!
Jättefina balkonger! Foto Renoveringsraseriet.

I städer måste man besöka konditorier

Konditori Västerport i Örebro. Foto Renoveringsraseriet.

Konditori Västerport är ett finfint kondis med riktigt goda bakverk och en härlig fasad. Notera de pivåthängda fönstren i bostadslägenheterna en trappa upp.

Konditori Västerport hade många goda bakverk, inte minst enormt goda Pariservåfflor som består av smördeg som kavlats ut med kruskavel och lagts samman med fluffig smörkräm. Rena hälsochocken! Foto Renoveringsraseriet.

Wadköping – det gamla Örebro med närområde

Turkosa huset i Wadköpiing. Foto Renoveringsraseriet.
I Wadköping har man samlat äldre hus från närområdet. Foto Renoveringsraseriet.