Renoveringsraseriets följare har i tävlingen #vackrasteporten nu röstat fram en vinnare. Sveriges vackraste port från perioden 1930-1979 finns på Kärngränden 1 och 3 i Helsingborg. Den som har skickat in det vinnande bidraget är Ulrika Karlsson från Karlstad. Hon vinner nu boken Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980 av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander.

Vi i den ideella organisationen Renoveringsraseriet har arrangerat tävlingen #vackrasteporten för att uppmärksamma att vårt kulturarv är hotat. Mängder av ursprungliga byggnadsdetaljer som portar, fönster och balkonger har under decennier kasserats och ersatts av med serietillverkade i aluminium och plast.

Att slänga ursprungliga byggnadsdetaljer går stick i stäv mot klimatmålen och EU:s avfallstrappa som säger att vi ska förebygga att avfall uppstår.

— Glädjande är att vi får fler och fler följare som mer och mer delar våra inlägg och pratar med vänner och kollegor vilket i sin tur får fler att följa oss. Det är tydligt att vår byggnadshistoria betyder mycket för många. Vi kan bara hoppas att fler fastighetsägare förstår vikten av att vårda och bevara tidstypiska byggnadsdetaljer. Det vinner vi alla på, säger Alfred Skogberg, ordförande för Renoveringsraseriet.

Även Renoveringsraseriets generalsekreterare Gustav Bergström gläds åt uppmärksamheten.

— Det är viktigt att bevara ursprungliga byggnadsdetaljer. Ju äldre de blir, desto mer värdefulla blir de. Mycket av det som produceras idag håller dessutom en lägre kvalité och är svårt att underhålla. Det är också viktigt att respektera arkitektens vision och det görs genom att inte byta ut ursprungliga portar.

Ulrika Karlsson nominerade vinnaren

Karlstadsbon Ulrika Karlsson var den som fotograferade och nominerade porten i Helsingborg. Hon vinner nu boken Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980 av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander.

Grattis! Hur känns det?
— Utmärkt! Det var en jättetrevlig tävling och roligt att jag vann en intressant bok. Byggnadsvård är viktigt!

Berätta om hur du hittade porten!
— Jag brukar fotografera äldre hus. Och när jag besökte Helsingborg och såg porten var det givet att fotografera den. Den är så fin och unik.

Hur kommer det sig att du engagerade dig i tävlingen #vackrasteporten?
— När jag såg tävligen ville jag bidra med porten jag fotat eftersom den är så vacker.

Vad vill du säga till fastighetsägaren?
— Ta väl hand om den!

Övriga platser 2-10

Eslöv

På andra plats finner vi denna fantastiska port som finns i Medborgarhuset i Eslöv, en mycket intressant byggnad ritad av Hans Asplund. Invigd 1957. Helena Johnsson nominerade porten!

Karlstad

På tredje plats finner vi en magnifik port i Karlstad. Huset byggdes 1939 åt direktören på skeppsrederiet Ahlmarks. Porten nominerades av Terese Myrin, även känd som Värmlandsantikvarien på Instagram.

Örebro

På fjärde plats finner vi en ovanligt dekorativ 1960-talsport. Huset uppfördes 1964 och finns på Längbrotorg 8 i Örebro. Nominerade gjorde Kicki Söderback.

Stockholm

På plats nummer fem hittar vi en metallport som finns i ett hus på Erik Dahlbergsgatan 40. Charlotte Lindholm skickade in detta bidrag.

Uppsala

I Uppsala, på Sysslomannagatan 35 B, finner vi den port som hamnade på plats sex i vår tävling. Nominerade gjorde Yvonne Eriksson.

Vännäs

I Vännäs, på Tjärngatan 27, finns en formidabel villa med en mycket fin port som hamnade på plats sju. Nominerade gjorde Filip & Nikita Eldegyll.

Vadstena

Plats nummer 8 är en port som finns i finns i ett flerfamiljshus som ritades av Riksbyggens arkitektkontor och uppfördes 1953. Adressen är Nådendalsvägen 12-16 i Vadstena. Porten nominerades av Elisabet Haglund.

Gammelstad

Plats nummer 9 kneps av Linda Forsberg Lilja i Gammelstad som nominerade sig egen port på Rådmansvägen. Villan uppfördes 1973 och är precis som porten en riktig pärla.

Vårberg, Stockholm

På plats nummer 10 finner vi en port på Gränsholmsbacken 13-15 i Vårberg, Stockholm. Den nominerades av Christina Morén.

Vårt arbete möjliggörs tack vare ekonomiskt stöd från följare. Vi hoppas kunna lägga ner betydligt mer tid framöver och för att detta ska bli möjligt behöver vi växa. Du kan hjälpa oss på fyra sätt.

1. Gilla, dela och kommentera våra inlägg på sociala medier. Det gör att våra inlägg når fler och det är vårt viktigaste mål.

2. Skriv upp dig så du får vårt nyhetsbrev: https://renoveringsraseriet.se/nyhetsbrev/

3. Stötta Renoveringsraseriet genom att bli månadsgivare. Ett regelbundet och valfritt bidrag gör att vi kan planera vår verksamhet långsiktigt. Klicka här: patreon.com/renoveringsraseriet

4. Det går också fint att swisha valfritt belopp till 123 256 573 7

Tack! Alfred och Gustav info@renoveringsraseriet.se