Äntligen är det dags att kora Sveriges vackraste port! Porten är en av många viktiga detaljer i ett hus och därför en detalj som många uppskattar. Så för att uppmärksamma mångfalden av alla vackra portar som faktiskt finns kvar ordnar vi tävlingen #vackrasteporten. Det är ofta de lite modernare portarna som byts ut, därför ska porten du nominerar finnas i ett hus som uppförts mellan 1930 och 1979 och det spelar ingen roll om det är ett flerfamiljshus, ett radhus eller en villa.

Såhär deltar du i tävlingen:


Har du ett offentligt konto laddar du upp till Instagram eller Facebook, me går även bra att mejla ett foto till [email protected]. så lägger vi upp fotot på Instagramkontot @vackrasteporten.

Skriv följande:
1. Adress till porten
2. Motivering till varför du gillar porten
3. Namn på fotograf
4. Klistra in denna text: Den ideella föreningen @Renoveringsraseriet arrangerar tävlingen #vackrasteporten för att uppmärksamma att vårt kulturarv är hotat. Mängder av ursprungliga byggnadsdetaljer som portar, fönster och balkonger har under decennier kasserats. De ersätter man med serietillverkade i aluminium och plast. Att slänga ursprungliga byggnadsdetaljer går stick i stäv mot klimatmålen och EU:s avfallstrappa som säger att vi ska förebygga att avfall uppstår. Posta en bild av en fin port du med. Tagga bilden med #vackrasteporten och var med och inspirera till att vårda det vackra.

5. (Om du känner till en historia om porten får du gärna skriva ner den)

Deltagare kan nominera bilder fram till och med den 20 september.

Tävlande godkänner att Renoveringsraseriet använder sig av inskickade och uppladdade foton i sina kanaler.

Juryn består av Renoveringsraseriets generalsekreterare Gustav Bergström, ordförande Alfred Skogberg, byggnadsvårdaren och tv-profilen Erika Åberg samt författaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Dessa väljer ut tio bidrag som Renoveringsraseriets följare röstar på den 25-30 september.

Vinnaren presenterar vi första veckan i oktober.

Vinnaren får boken Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980 av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander.

Vi ser fram emot många foton på vackra portar!

/Alfred & Gustav