Nora, eller Skoga som deckarförfattaren Maria Lang döpte staden till i sina böcker, är en riktigt fin trästad med mängder av gamla och låga trähus. Här hittar vi även en modernistisk pärla och överaskas när vi kommer till Göthlinska gården.

Göthlinska gården

Vid Kungsgatan 4 i Nora, strax intill torget, ligger den Göthlinska gården vars anor sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Byggnaden bevarar i stort utseende den fick i samband med en ombyggnad på 1800-talet. Gårdens sista innehavare var Ingrid Göthlin och enligt hennes testamente bildades “Stiftelsen Ingrid Göthlins Minne” som förvaltar gården. Byggnaden har en fantastisk fasad och mot gården finns en underbar trädgård som sträcker sig ned mot sjön.

Köket som moderniserats i slutet av 1950-talet

På 1950-talet lät Ingrid Göthlin modernisera huset och då sattes bland annat en modern diskbänk in. I övrigt gjordes inte några större ombyggnader.

Modernistisk pärla

I korsningen Storgatan/Rådmansgatan står en ståtlig tegelfastighet som ritades 1954 av arkitekt Kjell Ödeen. Ödeen var en ofta anlitad arkitekt under 1940-1960-talen och han har bland annat ritat bebyggelsen på Norra Guldheden i Göteborg. Under många år samarbetade han med kollegan Gunnar Wejke. Ett av deras första uppmärksammade hus är funkishuset i korsningen Drottninggatan/Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm.

Byggnaden i Nora är påkostad och på bottenvåningen finns kommersiella lokaler och flera ursprungliga portar. Fasaden får sin karaktär av tegel och teakklädda burspråk samt dekorativa smidesräcken vid vissa fönster. Notera också de spetsiga vindskuporna!

På våningsplanen 1-2 trappor hittar vi jättefina lägenheter. Många har en originellt utformad matplats som placerats i burspråket mellan kök och vardagsrum! Det finns också några större lägenheter med två sovrum, vardagsrum och matsal samt kök och jungfrukammare! Dessa lägenheter har också en öppen spis.

Sveriges skevaste fönster?

Ett fönster man lägger märke till

Göthlinska gården
Utsikt över parken från Göthlinska gården
Interiör – allt är bevarat
Kan man ha en finare kontorsplats?
Tvättkommod
Stilleben

Får en port verkligen vara så här gammal?

Mycket gammal port. Är det 1700-tal. Dags att byta nu va? Aluminium någon?