I hjärtat av bergslagen ligger Grängesberg, gruvorten som var betydelsefull under stora delar av 1900-talet. Idag är gruvan nedlagd, men fortfarande finns det liv i samhället och en hel del att titta på.

Gruvverksamheten i Grängesberg inleddes redan på 1500-talet men det var när bolaget Trafik AB Grängesberg–Oxelösund startades i slutet av 1890-talet som den verkliga expansionen inleddes. Förutom gruvan ägde bolaget flera järnvägslinjer och ett rederi. Det kallades i daglig tal för Grängesbergsbolaget, eller Gränges.

Arbetarbostäderna i Källfallet uppfördes cirka 1896.

Källfallet är ett område med arbetarbostäder som uppfördes 1896. Här fanns lägenheter om 1 rum och kök. I dessa små lägenheter bodde hela familjer. Det var trångt, men så var villkoren för arbetarna på den tiden.

Stationshuset i Gränges

Stationshuset i Grängesberg ritades av Frej Klemming och uppfördes i slutet av 1930-talet i klassisk funkisstil. Exteriört är det förhållandevis välbevarat och en mycket stilig byggnad! Tyvärr har kommunen börjat byta ut fönster.

Interiört finns en väntsal med hög takhöjd och många ursprungliga detaljer. En trappa upp finns än idag bostäder.

Postkontoret förfaller

Intill stationen ligger det gamla postkontoret. Titta på posthornet som är inhugget i stenen ovanför dörren! Men så förfallet det är!

Många affärer borta men några finns kvar

Det finns både blomsteraffär och konditori i Grängesberg och dessutom två matbutiker. I blomsteraffären träffade vi den trevliga ägaren och en stamkund som bott i Gränges sedan slutet av 1950-talet.

Maskinhallen

I anslutning till Gruvområdet finns en del byggnader bevarade. En av dem är den magnifika maskinhallen med enorma fönsterpartier.

Cassels donation

Ernest Cassel var en av initiativtagarna till Grängesbergsbolaget och han donerade också en stor summa pengar som användes för att uppföra en stor och ståtlig byggnad med konsertsal. Exteriören påminner om Bank of England och går i klassicistisk stil.