byta fönster

Att renovera eller byta fönster kan ge upphov till meningsskiljaktigheter i en bostadsrättsförening. Vissa menar att det blir dyrt att renovera och att resultatet inte blir i klass med nya fönster medan andra anser att de gamla fönstren är värdefulla och att de blir som nya när de får en ordentlig översyn.

Renoveringsraseriet har intervjuat Elisabeth Bäckström, ordförande i Brf Vällingbypennan. Föreningen äger ett smalhus uppfört i 3-4 våningar och ett högt punkthus. Förra året renoverade de fönstren i det låga huset och i år är turen kommen till höghuset. Byggnaderna är i princip identiska med de hus som grannföreningen Brf Fyrfärgspennan 1 äger. Brf Fyrfärgspennan 1 vill dock byta ut sina fönster, eftersom de menar att befintliga fönster har för dålig prestanda och inte går att renovera och energieffektivisera.

Var det svårt att få gehör för en renovering?
— Det var inte svårt alls utan de boende har varit positiva från första början, och även efteråt. De boende har också innan sett resultaten av fönsterbyten i närområdet som har utförts med ett mindre lyckat resultat. 

Har ni haft problem med att fönsterbågarna hänger ned och inte går att stänga på ett tillfredsställande sätt?
— Nej.

Gjorde ni någon energibesparande åtgärd när ni renoverade, till exempel ersatte ni ett av glasen med energiglas eller kompletterade ni med ett extra glas?
— Hela fastigheten är inte klar ännu. Vi kommer troligen att komplettera med ett extra glas, (Extra rutor/glas som Grundels och Nordicrutan kan monteras när som, de behöver inte monteras i samband med en fönsterrenovering.)

Upplever ni att äldre och barn har problem med att öppna och stänga fönstren på grund av tröga beslag? 
— Nej.

Hur störs de boende av trafikbuller? Är det något ni åtgärdat i samband med fönsterbytet?
— Ingen har påtalat några sådana problem.

Hur upplever de boende resultatet av renoveringen? Har ni haft många klagomål?
— Vi har inte haft ett enda klagomål. Alla är nöjda och mycket positiva. OVK, obligatorisk ventilationskontroll, som utfördes i år är också godkänd. Fönstren ser helt nya ut och är perfekt tätade. Enligt fönsterfirman var det friskt kärnvirke i mer än 90 procent av fönstren och samtliga fönster och balkongdörrar gick att renovera.

Grannföreningen, Brf Fyrfärgspennan 1, har planerat att byta fönster och precis fått avslag. De menar att renovering inte är ett alternativ. Det går inte att uppnå bra prestanda och ventilation med gamla fönster. Dessutom blir det mycket dyrt. Vad tycker du om deras argument? Ni har ju i princip identiska hus. 
— Argumenten är märkliga. Deras hus och fönster är identiska med vår förenings. Vad de menar med mycket dyrt undrar jag. En renovering kostar mindre än hälften av ett byte. Mäklare i området förespråkar tyvärr fönsterbyte som ett försäljningsargument. 

Har ni någon uppfattning om ursprungliga fönster är attraktiva för spekulanter när lägenheterna säljs?
— Det beror på vad mäklare ger för information till köparna. 

Är det något annat du vill berätta om ert fönsterprojekt?
— Jag rekommenderar varmt att renovera vackra, friska gamla fönster. Tänk på att det är mycket viktigt att anlita en bra och kunnig projektledare via sin förenings förvaltare, både gällande upphandling, genomförande och uppföljning/utvärdering.  

/Gustav Bergström

PS. Uppskattar du vårt arbete med att berätta om hus, byggnadsdetaljer, arkitekter och om varför vi gör klokt i att vårda vårt byggnadsarv? Stöd oss då gärna genom att bli månadsgivare på patreon.com/renoveringsraseriet Vi behöver långsiktigt kunna planera vårt arbete och kan du avvara en mindre summa per månad gör du oss jätteglada. Det går också bra att swisha valfritt belopp till 123 256 573 7

PS II. Läs på mer om fönster så du kan argumentera för din sak. Vi har samlat de viktigaste artiklarna här.