Under den senaste tiden har energipriserna skjutit i höjden och nått sådana nivåer att det verkligen finns pengar att spara genom att se om sitt hus. Med anledning av det uppmanar energiminister Khashayar Farmanbar hushållen att energieffektivisera dem. Det är ingen dum idé, men det gäller såklart att gå varsamt till väga för att inte förvanska kulturarvet och för att inte orsaka större utsläpp än energibesparingen. 

“Det kan handla om att byta fönster, installera styrning för direktverkande el eller värmepanna så att den optimerar uppvärmningen och inte drar energi i onödan. Vindisolering eller byte av varmvattenberedare kan vara några åtgärder. Det finns naturligtvis massor”, säger Khashayar Farmanbar (S) till Aftonbladet.

Stopp och belägg! Att byta fönster är verkligen ingen patentmedicin. Det är det däremot att energieffektivisera dem på lämpligt sätt. Att slentrianmässigt byta ut underhållsbara träfönster mot underhållsfria engångsfönster är ett riktigt dåligt miljöval, jämfört med att energieffektivisera de fönster du redan har. Att tillverka nya plastfönster av rysk olja är sannolikt det sämsta tänkbara vi kan göra just nu.

Mejla till ministern

Energiminister Farmanbar borde verkligen veta bättre. Risken är stor att många tar honom på orden! Därför uppmanar vi våra följare att kontakta honom på e-postadressen [email protected] och påpeka det felaktiga i hans resonemang. Ange Khashayar Farmanbar som mottagare.

Du kan formulera dig som du vill men här är ett förslag:

Till energiminister Farmanbar

Hej,

Viktigt att vi energieffektiviserar men ännu viktigare att vi gör det på rätt sätt. Att rekommendera fastighetsägare att byta ut äldre fönster som kan underhållas mot nya som inte kan underhållas är inte rätt väg framåt. Betydligt bättre att uppgradera ett 2-glasfönster till ett 3-glasfönster, utan att kassera det ursprungliga fönstret. Det finns många företag som kan göra det jobbet. På så sätt spar vi mer energi och vi förvanskar inte vårt byggnadsarv. Att tillverka nya plastfönster av rysk olja som dessutom inte passar in i äldre hus arkitektur vill jag verkligen inte bidra till.

Hälsar XX

Tips på läsning

Vill du läsa mer om fönster och nyttan av att bevara dem, rekommenderar vi uppsatsen: “Skönhet och funktion: Att byta eller inte byta fönster”, av Carolina Boström. Klicka här för att läsa uppsatsen. Den innehåller fakta som förklarar varför ett fönsterbyte ofta är negativt för miljön.

Sist men inte minst, citatet i bilden är hämtat från Aftonbladet. Fastigheten som är på väg att fönsterbytas finns i Bagarmossen.

/Gustav

PS. Hjälp oss påverka genom att:

  • Bli månadsgivare på patreon.com/renoveringsraseriet 
  • Swisha en valfri summa till 123 256 573 7
  • Prata med vänner och kollegor och tipsa om att vi finns

Ju fler vi är som gör något desto mer kan vi påverka. Tack för ditt stöd!