Den ideella föreningen Renoveringsraseriets tävling #vackrastebrutalismen går in i sitt slutskede. Föreningens följare i sociala medier röstar fram vinnaren.

För att väcka uppmärksamhet om vårt hotade byggnadsarv arrangerar den ideella föreningen Renoveringsraseriet en årlig tävling. Tidigare år har föreningen utsett #vackrastebalkongen, #vackrasteporten och #vackrasteskylten. Nu är det dags att utse #vackrastebrutalismen.

Den arkitektoniska stilen brutalism är inte älskad av alla. Här saknas tinnar och torn. Ej heller finns mycket trä och linoljefärg. Däremot finns betong, mycket grått och mängder av finess.
– Det är en stil som väcker känslor. Med tävlingen hoppas vi kunna få fler att se brutalismens skönhet, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.

Bolidens kyrka. Peter Celsing skapade en förhållandevis traditionell kyrkobyggnad med tillhörande klockstapel. Här möts medeltid och 1960-tal i en tilltalande blandning.

Kvar i slutomröstningen finns Kvastekulla kapell i Partille, Norrköpings stadsbibliotek, Bolidens kyrka och Landskrona konsthall. Föreningens följare på Instagram och Facebook kan den 1-8 september rösta fram vinnaren.
– Vi har fyra mycket spännande finalister och ser verkligen fram emot vilken byggnad som är Sveriges vackraste brutalistiska, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.

Norrköpings stadsbibliotek. Sten Samuelsons betongkoloss väcker känslor, men är också en elegant skapelse med stora, ljusa rum.

Renoveringsraseriet bildades år 2020 som en reaktion på att så många fastighetsägare slänger tidstypiska och kulturhistoriskt värdefulla byggnadsdetaljer som portar, fönster, balkonger, kök och annan inredning. Det gör att sopberget byggs på, klimatmålen blir svårare att nå och vårt byggnadsarv förvanskas. I dag har föreningen över 30 000 följare på Instagram och över 18 000 på Facebook.
– Det är tydligt att många engagerar sig i vårt byggnadsarv. Frågan är bara var alla politiker är. Ytterst få visar intresse för byggnadsarvet, säger Alfred Skogberg.

Landskrona konsthall. Två skivor betong, däremellan väggar av glas. Enklare blir det inte, men samtidigt genialt. Ritade gjorde Fritz Jaenecke och Sten Samuelson.

Tvärtom är många politiker med och bidrar till att byggnadssektorn står för över 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.
– Samhället måste ställa om till ett hållbart sådant. Det innebär att vi måste vårda material som kan underhållas, inte kassera det och köpa nytt som inte kan underhållas och som därmed har kort livslängd. Politiker måste därför prioritera material som åldras med värdighet och sluta subventionera slit-och-släng-samhället, exempelvis genom ROT-avdraget, säger Gustav Bergström.