Dags för höstens tävling! Vi har tidigare uppmärksammat portar och balkonger men denna gång står turen till #vackrasteljusskylten.

Stomatolskylten i Stockholm från 1909 är ett exempel på en tidig form av ljusskylt. På 1930-talet slog neonskylten igenom. Den hade sin storhetstid under 1930-1950-talen. På 1960-talet blev ljuslådor med tryckt motiv allt vanligare

Idag är de flesta gamla ljusskyltar borta. De som finns kvar förtjänar att vårdas och bevaras för framtiden. Därför anordnar vi tävlingen #vackrasteljusskylten

Så här deltar du i tävlingen
Har du ett offentligt konto skapar du ett inlägg på Facebook eller Instagram och laddar upp bilden. Om du inte har ett offentligt konto går det bra att mejla ett foto till [email protected], så läggs fotot upp på Instagramkontot @vackrasteljusskylten.

Skylten ska vara ursprunglig och uppsatt innan 1980. Vinnaren presenteras första veckan i december. Priset är boken Neon – eldskrift i natten av Thomas Nyström.

I inlägget ska följande finnas med:
1. Var skylten finns
2. Motivering till varför du gillar skylten
3. Namn på fotograf
4. Klistra in denna text: Den ideella föreningen @renoveringsraseriet arrangerar tävlingen #vackrasteljusskylten för att uppmärksamma att vårt kulturarv är hotat. Posta en bild av en fin ljusskylt du med. Tagga bilden med #vackrasteljusskylten och var med och inspirera till att värna om det vackra.
5. (Om du känner till en historia om skylten får du gärna skriva ner den)

Tävlingen pågår mellan den 1 och 20 november. Deltagare kan nominera bilder fram till och med den 20 november. Tävlande godkänner att Renoveringsraseriet kan komma att använda sig av inskickade och uppladdade foton i sina kanaler.

En jury bestående av Gustav Broström (@gustavsrum), Anna Lidström (@anotherblog.se), Maja Säfström (@majasbok) och Frida Sömskar (@villaenhorna) samt Renoveringsraseriets generalsekreterare Gustav Bergström, ordförande Alfred Skogberg samt väljer ut tio bidrag. Renoveringsraseriets följare röstar på den 25-30 november och vinnaren presenteras i början av december.

Vi kommer att presentera juryn närmare i kommande inlägg!

/Gustav och Alfred