Vi besöker Arvika i det femte avsnittet av vår podd och tittar närmare på det legendariska KP-huset som ville vara lika tjusigt som NK i Stockholm. Dessutom besöker vi Citykonditoriet som ligger i ett påkostad bostadshus med tegelfasad och elegant neonskylt. I staden finns många intressanta byggnader, men vikten av att vårda med pensel och färg är kunskap som verkar ha gått förlorad i Arvika.

Lyssna på podden genom att klicka play-symbolen nedan.

KP-huset

KP-huset, som ville vara Arvikas motsvarighet till NK.
KP-huset

Vårt första stopp i Arvika blev KP-huset från mitten av 1940-talet. Det uppfördes på uppdrag av Jenny Nilsson som vid den tiden ägde KP Möbler. Fasaden är utförd i gult tegel och pryds av mängder av stora perspektivfönster. Jenny Nilsson hade storslagna planer och ville att KP Möbler skulle vara lika elegant som Nordiska Kompaniet i Stockholm.

Elegant trapphus med ett räcke som pryds av ett sinnrikt knutet rep.
Genom huset går en trappa i sten med ett originellt räcke som pryds av ett sinnrikt knutet rep.

Cityhuset

Cityhuset en elegant tegelbyggnad som kan behöva lite omvårdnad.
Cityhuset med fasad i gult tegel, vita perspektivfönster och stora balkonger.

Cityhuset var ett på sin tid ett omtalat bygge. Huset började byggas i mitten av 1940-talet och ritades av stadsarkitekt Werner Gjerming. I en av lokalerna låg butiken DEFA. Fortfarande finns spår av DEFA, titta på butiksfönstret till höger om hörnentrén!

Citykonditoriet

Citykonditoriet med neonskylt
Neonskylt med kaffekopp!

Citykonditoriet är en institution i Arvika. Det inreddes på 1950-talet och fasaden pryds fortfarande av dess gamla neonskyltar. Tyvärr är de i skriande behov av reparation. Interiört finns många äldre detaljer bevarade. Att inte byggnaden vårdas som den klenod det är är märkligt. Men samtidigt är det ett tecken på att fler behöver förstå att hus som dessa har stora arkitektoniska kvaliteter och vittnar om en intressant tid när framtiden tycktes ljusare än på länge.

Sveders

Sveders klädaffär.
Sveders

I ett välbevarat funkishus fann vi Sveders klädaffär. Dessvärre hade dörren in till butiken bytts ut till en ny i lättmetall. Övriga portar har bevarats sedan byggnadsåret.

En vacker entre med målningar.

I trapphuset fanns dekorativa väggmålningar och mängder av bevarade originaldetaljer. Vi får hoppas att de inte kasseras eftersom åtskilliga fastighetsägare har en tendens att förvanska byggnadsarvet.

EPA-huset

EPA-huset i Arvika
EPA-huset


EPA-huset med fasad i rött tegel och balkonger i koppar! Lisener i natursten delar av fasaden vertikalt och vid takfoten en originell fris! Detta är ett fantastiskt hus som tyvärr fått missprydande fönster.

Ett avskuret hörn på en fastighet.

Ett avskuret hörn och ursprungliga snickerier. Fint! Hela huset är välbevarat men på sina ställen är underhållet eftersatt.

Klicka här för att lyssna på vår podd från Säffle

Klicka här för att lyssna på vår podd från Gyttorp

Vill du ta del av vad som hände i Nora klickar du här

Och här kan du lyssna på premiärpodden från Örebro

Arvika nyheter

Arvika nyheter har uppmärksammat vår podd

Vill du hjälpa Renoveringsraseriet?

Vår podd har vi kunnat genomföra tack vare stöd från våra följare. Gillar du vårt arbete är vi oerhört tacksamma om du varje månad kan avvara en liten slant genom att bli månadsgivare. För att bli månadsgivare går du till patreon.com/renoveringsraseriet Du väljer själv hur mycket du vill stödja oss med. Några stödjer oss med någon tia i månaden, andra med betydligt mer än så. Alla bidrag räknas och genom att vi får flera månadsgivare blir det lättare för oss att planera långsiktigt. Stort tack!